HAVA KÜTLESİ


Results for "HAVA KÜTLESİ"

Meteorological Glossary

HAVA KÜTLESİ KLİMATOLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(AIR-MASS CLIMATOLOGY) [i]Hava kütlelerinin oluşturduğu iklimlerin dinamik ve termodinamik açıdan incelenmesiyle ilgilenen klimatoloji dalı.
Meteorological Glossary

HAVA KÜTLESİ ORAJI

(Meteorological Glossary) :
(AIR-MASS THUNDERSTORM) [i]Temel özelliği kararsızlık ve yüksek nem olan hava kütlesinde oluşan oraj. Bu tip orajın oluşumunda, cephe ve hava kütlesi içinde oluşan dinamik yükseliş önemli değildir. Bu tür orajlar normalde yazın öğleden sonra oluşan aşırı ısınmalar sonucunda nemli ve sıcak tropikal hava kütlesi içinde oluşan konvektif faaliyetlerin arkasından gerçekleşir ve gün batışına kadar devam eder. Cephesel bir faaliyetle ilişkili değildir.
Meteorological Glossary

HAVA KÜTLESİNİ TEMSİL EDEN ÖZELLİK

(Meteorological Glossary) :
(REPRESENTATIVE PROPERTY OF AN AIR MASS) [i]Atmosferin geniş bir parselini temsil edebilen temel özellik. Bu özellik sayesinde bu parsel bitişik atmosfer parselinden ayrıştırılabilir ve iki hava parseli arasında bir sınır oluşur. Örneğin, atmosferin herhangi bir seviyesinin her noktasındaki hemen hemen eşit olan hava sıcaklığı o hava parseli için temsil edici bir özellik niteliğini taşır. Diğer taraftan, gece enverziyonun altında kalan yerdeki sıcaklık, bulutluluk miktarı ve rüzgar nedeniyle çok sık değişmeler göstereceğinden temsil edici bir karakteristik taşımaz.
Meteorological Glossary

KUTUP-DENİZSEL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR MARITIME AIR MASS) [i]Hemen hemen cP ile aynı özellikleri taşıyan kutupsal kuşakta denizler üzerinde oluşan ve Bergeron sınıflamasında mP olarak simgelendirilen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin ekvatora doğru hareketi sırasında sahip olduğu soğuk, kuru ve aşırı düzeydeki kararlı yapı, sıcak su yüzeyleri üzerinde hareketi sırasında alttan ısınıp nem kazanmasıyla birlikte koşullu karasız yapıya bürünür. Bu özellikleriyle mPw hava kütlesi cPw hava kütlesine benzer. mPk hava kütlesi ise üzerinde bulunduğu su yüzeyinden daha soğuk olduğu için aşağıdaki özellikleri taşır: Artan sıcaklık, artan nem, düz lapse-rate, kararsızlık, türbülans, hamleli rüzgar, cumulus veya cumulonimbus tipi bulutlar, kapalılığı sürekli değişen bir gökyüzü, aniden başlayıp biten kar sağanağı ve 1000 feetten daha az bulut taban yüksekliği.
Meteorological Glossary

KUTUP-KARASAL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR CONTINENTAL AIR MASS) [i]Bergeron sınıflamasında Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kuzey kesimlerinde oluşan cP ile simgelenen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin temel özellikleri: Düşük yer sıcaklığı, alt seviyelerde kararlılık, sık sık görülen sıcaklık enverziyonu, kilogramda bir gramdan daha az nem miktarı yani çok kuru hava ve 3 km. den daha az dikey genişlik. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha soğuk olursa (cPk), hareketi sırasında alttan ısınarak nem kazanır ve kararsızlaşma eğilimi gösterir. Bu durumda bu hava kütlesi konvektif bulutlar, türbülans, iyi bir görüş, yağmur veya kar sağanakları ve hamleli rüzgarlarla tanımlanır. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha sıcak olursa (cPw), o zaman hava kütlesi, stratiform tipi bulutlarla, kötü görüş mesafesiyle, çisenti ve sıcaklık enverziyonu ile tanımlanır. Bu durumda hava alttan soğumaya başlar ve kararlı yapıya bürünür.